REMY MARTIN VS GRAND CRU (FRANSA)
Konyağın “Grand Cru”leri Grande Champagne ve Petite Champagne bölgelerine atfen adlandırılmış yüzde yüz Petite Champagne konyağı. 1990’ların sonunda piyasaya çıktı ve 2007’de üretimden kaldırıldı. 40 derece alkollü. Gusto Şarap Kulübü’nün “Bir Konyağın Anatomisi: Rémy Martin” tadımında açıldı.
Koyu kehribar renginde, bakır kızılı ışıltılar saçıyor. Burun ve damakta ağaçsı bukeler ön planda, yeni ahşap çağrışımlarının ardından kuru meyvemsi ve tatlı baharatsı nüanslar hissediliyor. Orta gövdeli, genç ve biraz keskin bir konyak. Benzerleri olan diğer VS’lerden (Very Superieur) daha zengin ve kompleks. Literatür bu en genç konyakları kokteyller ve flambeler için önerse de sek içilebilecek kalitede.
100 avro ( + – ) (Özel kavlarda) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.
CROWN ROYAL LIMITED EDITION (KANADA)
Küçük partilerde damıtılmış viskilerden yapılmış özel bir harman. 2010’da Dünya Viski Ödülleri’nde en iyi Kanada harman viskisi seçilmiş. Üretimine devam edilmiyor, 2000’lerin başlarından bir şişe. 40 derece alkollü.
Kehribar renginde, altın sarısı ışıltılar da saçıyor. Burunda çok zarif, nane ve karanfili andıran tatlı baharat notalarına meyvemsi ve meşemsi izler eşlik ediyor. Damakta dolgun, temiz ve rafine; zengin ve kompleks. Pürüzsüz içimli, meşemsi ve uzun kalıcılıkta. Tam bir “salon viskisi”, uygar ve çok dengeli. Sek ya da tek bir iri buzla yudumlanmalı.
300 dolar ( + – ) (Özel kavlarda) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.
ROYAL MONTAINE LIQUEUR (FRANSA)
Çeşitli turunçgillerle yapılmış konyaklı portakal likörü. 37 derece alkollü, yarım litrelik şişede. 1980’lere ait likör, bir Gusto Şarap Kulübü yemeğinin finalinde açıldı ve yudumlandı.
Portakal kızılı renginde. Buram buram turunç ve konyak kokulu, damakta da turunçgillerin burukluğu, şekerin tatlılığı ve konyağın sertliği hoş bir denge yaratmış. Tatlılığı iç baymayan, dolgun, yoğun ve damakta kalıcı bir likör. İdeal bir hazmettirici; sek içilebileceği gibi birebir ölçek konyak eklenerek de yudumlanabilir.
Piyasada bulunmadığından bir fiyatı yok
CHAMLIJA “FELIX CULPA” BEYAZ 2016 (KIRKLARELİ)
Adı “Mutlu Hata” anlamına geliyor. Istranca eteklerindeki Chardonnay üzümlerinden, 18 ay Fransız meşe fıçılarında dinlendirilmiş. 14.3 derece alkollü. Gusto Şarap Kursu’nun beyaz şaraplar seansında açıldı.
Yeşilimsi açık sarı renkte, yaşına göre çok genç görünümlü. Burun ve damakta bal ve elma-armut çağrışımlı olgun beyaz meyve bukeleri hissediliyor. Fıçı tonları ise geriden algılanıyor. Daha bekletilebilecek, 2-3 yıl sonra zirvesine ulaşacak gövdeli ve zengin bir beyaz. 10-12 derecede yudumlanmalı, kabuklu deniz ürünlerine ve tereyağlı ya da krema soslu balıklara eşlik etmeli. 2018’de yaptığımız tadımda “1-2 yıl içinde yudumlanmalı” yazdığımız ve şarabın potansiyelini yeterince fark edemediğimiz de, bir özeleştiri olarak kayda geçmeli…
Piyasada bulunmadığından bir fiyatı yok
Chamlija Bağcılık ve Şarapçılık
(0288) 436 13 49
[email protected]
www.iremcamlica.com
www.chamlija-wine.com
CHATEAU NUZUN 2014 (TEKİRDAĞ)
Çeşmeli köyü bağlarının yüzde 44 C. Sauvignon, yüzde 38 Merlot, yüzde 13 Syrah ve yüzde 5 Pinot Noir organik üzümlerinden yapılıp 8 ay meşe fıçılarda dinlenmiş. 13.5 derece alkollü. Lokanta By Divan’ın açılış davetinde 1 saat önce karafa alınarak sunuldu.
Koyu bordo renginde, hayli mat. Sekiz yıla rağmen genç görünümlü. Deri ve tütün çağrışımlı biraz ağır bukelerin ardından olgun kırmızı meyve ve kuru meyve tonları beliriyor. Gövdeli, zengin ve kompleks, üst düzey bir armoniye sahip. Güçlü tanenleri kadifemsi yumuşaklığa kavuşmuş. Mükemmel olgunluğunda. 3-5 yıl içinde dinlenmiş bifteklerle ve av etleriyle yudumlanmalı.
(Piyasada bulunmadığından bir fiyatı yok.)
KAVAKLIDERE BOĞAZKERE 1997 (DİYARBAKIR)
Otantik bağlarının üzümlerinden Ankara’da üretilmiş, 12 ay boyunca Fransız meşe fıçılarında dinlendirilmiş. 12 derece alkollü. 2002’de Gusto dergisinin büyük tadımında “Yılın En İyi Şarabı” seçilmiş. Mithat Aracı kavında yıllanan şarap, Gusto Şarap Kulübü’nün “Demirden Tanenli Boğazkere’ler” tadımında açıldı ve karafa alınmadan servis edildi.
Renkte kiremitsi tonlar egemen olmuş, diskin ortalarına doğru ilerlemiş. Burun ve damakta üzümün imzası olan kuru meyve ve tatlı baharat bukeleri az da olsa hâlâ hissediliyor. Üreticisinin “6-8 yıl dinlendirilebilir” dediği şarap bundan yaklaşık 20 sene daha fazla yıllandığı halde çökmemiş, hayatının sonlarında olsa da içimi boşalmamış, ölmemiş. Boğazkere’nin muazzam yıllanma potansiyelini kanıtlıyor.
(Piyasada bulunmadığından bir fiyatı yok.)
Kavaklıdere Şarapları A.Ş.
(0312) 847 50 73
[email protected]
www.kavaklidere.com
KAVAKLIDERE PRESTIGE BOĞAZKERE 2004 (DİYARBAKIR)
Bölgenin “goble” tarzdaki otantik bağlarının üzümlerinden Ankara’da üretilmiş, 12 ay boyunca Fransız meşe fıçılarında dinlendirilmiş. Kısıtlı filtrasyon uygulanmış, 13.5 derece alkollü. Mithat Aracı kavında yıllanan şarap, Gusto Şarap Kulübü’nün “Demirden Tanenli Boğazkere’ler” tadımında açıldı ve karafa alınmadan servis edildi.
Renkte kiremitsi tonlar baskın, diskin ortalarına doğru ilerlemiş. Burun ve damakta üzümün imzası olan kurumeyve bukeleri belirgin. Üreticisinin “6-8 yıl dinlendirilebilir” dediği şarap bundan 10 sene daha fazla yıllandığı halde çökmemiş. Dipdiri ve sapasağlam… Finalde yemeklik mantar çağrışımlı izler de bırakıyor. Zirvesini geride bırakıp iniş çizgisine geçmiş ama hâlâ içim zevki veren bir kırmızı. Boğazkere’nin büyük potansiyelini kanıtlıyor.
(Piyasada bulunmadığından bir fiyata sahip değil.)
Kavaklıdere Şarapları A.Ş.
(0312) 847 50 73
[email protected]
www.kavaklidere.com
CHÂTEAU PAPE CLÉMENT 2005 (BORDO)
Pessac-Leognan bölgesindeki “Grand Cru Classé” statüsüne sahip 700 yıllık şatonun yüzde 55 Cabernet Sauvignon, yüzde 45 Merlot kupajı şarabı. 18 ay yeni Fransız meşe fıçılarında dinlendirilmiş, 13.5 derece alkollü. Gusto Şarap Kulübü’nde tadıldı.
Koyu bordo, yaşına göre genç bir renkte. Kiremitsi röfleler diskin kenarlarında henüz seziliyor. Burunda baharlı, topraksı, deri ve tütün çağrışımlı bukelerin ardından siyah meyve tonları da beliriyor. Demirden tanenleri yıllar içinde kadife bir örtü ile kaplanmış. Gövdeli ve güçlü, damakta uzun, mineralsi izler de bırakıyor. Bir “büyük şarap”, 4-5 yıl daha bekletilebilir.
150 avro ( + – ) (Avrupa’daki yıllanmış şarap kavlarında) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.